12 smarte måter for å redusere matsvinn

Foto: Freepik

Du er ikke alene

Hvor mange ganger har du kikket inn i kjøleskapet og oppdaget en eller flere varer som har ligget litt for lenge og blitt glemt? Hvor mange ganger har du kjøpt inn så mye frukt og grønt at du ikke klarer å komme deg gjennom alt i løpet av uken? Og hvor mange ganger har du laget for store porsjoner at det blir rester igjen etter middagen?

Du er ikke alene om å ha dette problemet. For de aller fleste er svaret “mange ganger”. Det er fort gjort å kjøpe eller lage litt for mye mat i en hektisk hverdag.

Slik kan du redusere matsvinn hjemme.

1. Planlegg uken og matsvinnet

Tenk over hva du lager til middag i løpet av uken. Hvilke rester blir med stor sannsynlighet igjen? Å bruke gårsdagens rester gjør at du kan ha et utgangspunkt for morgendagens middag - og spare mye penger. 

2. Oppbevaring

Ikke la matrester ligge i åpne bokser eller på tallerken i kjøleskapet. Kjøp og bruk gode bokser ment for lagring av mat. Gjerne gjennomsiktige, slik at du får oversikt. 

Og visste du at ikke alt skal i kjøleskapet? Her finner du “hva, hvor og hvordan skal det oppbevares”-guiden.

Det å oppbevare varer matvarer riktig, som brød, kan spare deg for tusenvis av kroner hvert eneste år. 

3. Porsjonering

Ofte er det billigere å kjøpe stort eller å slenge seg på et godt tilbud. Men det er vanskelig å få brukt alt på en gang. Tenk nøye gjennom hva du har kjøpt og se på muligheten for å porsjonere det og fryse ned.

4. Gårsdagens middag til lunsj

Benytt deg av gårsdagens gode middag. Varm den opp og legg den i mat-termos. Da har du en god jobblunsj eller et varmt skolemåltid til barna.

5. Tenk ingredienser og ikke matsvinn

Det er fort gjort at det som blir til overs ofte blir tenkt på som noe ekkelt, avfall eller unødvendig. Om vi kan klare å endre vår holdning og tanke rundt matsvinnet og hva det egentlig er - kan vi enkelt redusere matsvinnet betraktelig. Tenk at alt matsvinn egentlig er ingredienser! Slitne grønnsaker er perfekt til suppe. Gammelt brød kan bli til nytt. Pastarester kan bli en deilig omelett. Og overmoden frukt og grønt kan bli smoothie.

6. Ta vare på avkapp

Du kan selvsagt kompostere. Men, du behøver ikke kaste biter fra løk, purre, brokkoli, en hvitløk som spirer, et kjøttbein, osv. med en gang. Frys de ned i en beholder til du har nok, og lag kraft/buljong.

7. Restetorsdag

Lag en dag på slutten av uken. Benytt dere av alle restene som har hopet seg opp i løpet av en uken. Torsdag er en fin dag om dere f.eks. gjør storhandelen på fredager hver uke.

8. Ta vare på “småbiter”

Har det samlet seg noen smårester? Her kan du bruke det meste; reker, ostebit, brødskalk, kjøttrester osv. Bland det sammen med litt salatblader og litt dressing, så har du en god lunsj klar.

9. Restesuppe

Gårsdagens grønnsaksrester fra grillingen/middagen kan bli til en nydelig suppe dagen etter. Kjør alle grønnsakene gjennom blenderen, sammen med kraft/buljong. Varm opp og tilsett litt olivenolje og krutonger. 

10. Gi bort i ferien

Skal du bort i ferien og har for mye mat i kjøleskapet? Noe kan selvsagt fryses ned og noe kan bli nistepakke til turen. Og resten kan du kanskje gi bort til en eller flere naboer som skal bli hjemme i den perioden du reiser. Når de skal ut og reise får du kanskje noe tilbake.

11. Involver barna

De fleste foreldre kjenner seg kanskje igjen i situasjonen. Du har stått tidlig opp og gjort ditt aller beste med å smøre matpakker til barna. Men, når de kommer hjem ser du at matpakken er nesten urørt. For å få matpakkene spist er det viktig å involvere barna i hva som skal lages.

12. Gi nytt liv til slappe og brukte grønnsaker

Har grønnsakene dine blitt slitne og slappe? Eller har du brukt opp hele og bare roten står igjen? Da må du ikke kaste de. Vi hjelper deg å få liv i de igjen!


You may also like Se alle