Hva er langvarer?

I butikken hos Slowly fyller vi opp dine skuffer og skap med "langvarer" hver måned. Vi skylder deg en forklaring. 

Når vi jobbet med å finne en smartere og mer bærekraftig måte å handle dagligvarer på, måtte vi se på både handlevaner og verdikjeder med hodet litt på skrå. Det vi fant var at mesteparten av varene vi oppbevarer hjemme, i skuffer og skap, er varer vi bruker jevnt og trutt og kjøper om, og om igjen. 

Disse varene har felles egenskaper som lang holdbarhet, brukes jevnlig og oppbevares i skuffer og skap, men de mangler et felles begrep. Et begrep med en tydelig fellesnevner som skiller dem fra alle andre varer. I mangel på etablerte begreper har vi lansert et nytt og samlende begrep: Langvarer. 

 Langvarer kjennetegnes ved:

  • Lang holdbarhet
  • Tørrvarer og non-food
  • Oppbevares i skuffer, hyller og skap
  • Brukes jevnlig
  • Handles minst en gang per kvartal
  • Forutsigbart forbruk
  • Lite matsvinn

Smart bruk av langvarer utløser verdi hjemme:

  • Vi kan lage mer fra bunnen av 
  • Mer variasjonsmuligheter
  • Kaster mindre
  • Plass til mer i skuffer og skap  

Fellesutfordringer med langvarer:

  • Vanskelig for nye og mindre leverandører å få hylleplass
  • Fryktelig irriterende å gå tom for
  • Må på handleliste for å ikke bli glemt
  • Pakkestørrelser er styrt av hylleplass og hyllepris
  • Spredd over forskjellige butikker
  • Store merkevarer og lite innovasjon
  • Emballasje som kunne vært mer praktisk og bærekraftig

    Langvarer er ikke:

    • Frukt og grønt
    • Kjøtt og fisk
    • Kjølevarer generelt
    • Frysevarer*

    * Frysevarer er i gråsonen siden de i endel tilfeller kan ha gode #langvare kvaliteter.

     ---

    Nå som du forhåpentligvis har taket på de langvarene kan du sjekke ut: